Arbeta med träning

Vill du göra verklighet av att förvandla din passion till ditt yrke? Här kommer lite tips och råd till dig som vill ”arbeta med träning”.

Träningsbranschen är en riktig framtidsbransch och utsikterna för att få arbete inom branschen är väldigt goda för den med passion för träning/hälsa, driv och som gillar att arbeta med människor. Marknaden för träning växer i de flesta delar av världen och har i och med digitaliseringens snabba utveckling gjort att det växt fram helt nya möjligheter att hjälpa människor både vid fysiska träffar och genom digitala plattformar. Möjligheterna att skapa sig en karriär i branschen har aldrig varit bättre.

Vad ska du arbeta med?

Ett bra grundsteg är att fundera kring vad du brinner mest för; vill du hjälpa människor med individuell träning, i grupper eller är det kanske rentav kost som är din passion? Eller en kombination av alla delar? Fråga någon som arbetar i branschen, eller hör med utbildningsföretagen för att få svar på dina specifika frågor och funderingar.

Vilka yrken finns det?

I takt med att träningsbranschen växer så ökar antalet yrkesroller. Några av de vanligaste:

 • Personlig tränare: arbetar i regel på ett träningscenter och tar hand om sina klienter ”one-on”one” eller i mindre grupper. I takt med digitaliseringen är det allt fler personliga tränare som hjälper klienter via digitala plattformar. Personliga tränare finns även bland annat inom idrotten och hos företag.
 • Gruppträningsinstruktör: Inom detta yrkesområde finns det många olika förgreningar; yoga, cykling, styrkebaserade klasser, funktionell träning, dans med mera. Många gruppträningsinstruktörer har denna yrkesroll som komplement till ett annat yrke. De som arbetar mer eller mindre heltid med gruppträning brukar ofta kombinera detta med arbete i reception, som personlig tränare eller exempelvis platschef.
 • Kostrådgivare/dietist: Hjälper klienter med kosthållning baserad på klientens behov och målsättningar. En hel del personliga tränare har någon form av kostutbildning i bagaget då kosten är en viktig faktor för klienternas framgång inom träning.
 • Platschef på träningscenter: Detta är personen som är högst ansvarig på träningscenter. Ofta har personen i denna roll arbetat ett flertal år med träning eller försäljning, men det är absolut inte den enda vägen till denna position.
 • Receptionist: En av de viktigaste rollerna på ett träningscenter. Den första som medlemmarna ser och den sista att säga hejdå när de lämnar. Däremellan handlar mycket av arbetet om att ge medlemmarna den bästa tänkbara servicen.

 

Vilka anställningsformer finns det?

Inom branschen finns det olika typer av anställningar, allt ifrån fasta anställningar till helt timbaserade uppdrag. Allt beror på arbetsgivare och yrkesroll. Personliga tränare, exempelvis, kan ha en fast månadslön, helt timbaserad ersättning, eller en mix av de båda.

Tips till dig som vill arbeta med träning

 • Hitta din grej – följ ditt hjärta och försök göra dig ”unik” genom att kanske specialisera dig lite mer inom ett visst område.
 • Ha inte bråttom – fokusera inte huvudsakligen på att tjäna pengar i början, utan ha hellre ett extra arbete vid sidan om så att jakten på pengar inte tar över glädjen i det du gör.
 • Var ödmjuk – mot dig själv och andra, ta hand om alla gamla och nya kontakter du har. Man vet aldrig vad som kan finnas hos dem, allt handlar om att ge och ta, samt hjälpa varandra.
 • Håll dig uppdaterad om nyheter inom träningsindustrin – Den här branschen är under ständig förändring och kunderna vet allt mer om träning/kost och ställer höga krav på tränare/grupptränare.
 • Lev som du lär – du är din egen reklampelare. Så fort du är bland folk, använder sociala media eller syns och hörs på annat sätt, tänk alltid en extra gång på vad och hur du lever och lär ut.
 • Använd dina egna erfarenheter – de säger mer än några rader på ett papper. Att själv ha gjort det du pratar om eller lär ut är oftast en fördel, men är inget måste.